Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ulice bojuje proti pirátství

24. 02. 2011 | Ulice
Tento týden se bude seriál Ulice TV Nova zabývat velmi intenzivně aktuálním a závažným tématem – INTERNETOVÝM PIRÁTSTVÍM. Malý Franta Liška s kamarádem Mirkem Toužimským budou nelegálně stahovat filmy z internetu. A právě na toto téma a jeho důsledky chtějí tvůrci oblíbeného seriálu televize Nova Ulice upozornit.

TV Nova bojuje proti pirátství nejenom tím, že toto téma otevírá v jednom ze svých klíčových dramatických pořadů, ale také celkovou strategií na internetu, kdy uživatelům nabízí zdarma veškerou svou vlastní tvorbu a v rámci nově spuštěného projektu voyo.cz zpřístupňuje i vybrané zahraniční filmy a seriály.

Tzv. pirátství každoročně stoupá díky rozvoji digitální technologie po celém světě. Jakým způsobem a v jaké výši poškozuje autory a nositele filmových i hudebních děl? Tato problematika bude jedním z témat čtvrteční Snídaně s Novou. Jejími hosty budou producent seriálu Ulice Michal Reitler a ředitelka nova-ulice-anca-ema-mirekČeské protipirátské unie Markéta Prchalová. Diváci budou moci také chatovat ve čtvrtek 24. února 2011 od 19:30 na webu Ulice s „provinilcem“ Františkem Liškou, kterého v seriálu Ulice ztvárňuje Matyáš Valenta.

Internetové pirátství ohrožuje český filmový průmysl největší měrou a působí filmovým tvůrcům, producentům, distributorům i ostatním subjektům, podílejícím se na výrobě a distribuci filmů, obrovské škody v řádu stovek milionů korun ročně. Jen loni způsobili filmoví piráti v ČR škody, převyšující 1,3 miliardy korun. Jak dokládá nedávný průzkum společnosti Envisional, přibližně 23,8 % celosvětového internetového provozu porušuje autorská práva, z toho v 11,4 % případů prostřednictvím BitTorrentu, v 5,1 % případů prostřednictvím filehostingových serverů a v 1,4 % případů prostřednictvím stránek, umožňujících online sledování filmů (např. Megavideo a Novamov).

I v Česku využívají statisíce a miliony uživatelů filehostingové servery a P2P sítě k šíření a získávání nelegálních kopií chráněných děl. Zpravidla si uvědomují, že sdílením nelegálních kopií porušují zákon, ale spoléhají se na zdánlivou anonymitu internetu. Zejména děti a počítačoví začátečníci však často netuší, že riziko skýtá i pouhé stahování z internetu. O nebezpečí stáhnutí nevhodného, například pornografického obsahu a nebezpečí zavirování počítače se hovoří poměrně často; o samotném principu fungování sdílejících služeb, které nutí uživatele zpřístupnit pirátské kopie chráněných děl, uložené na disku počítače, nebo přímo automaticky šíří stahovaný a již stáhnutý obsah dalším uživatelům, již méně.

Zejména mezi dětmi a mládeží je pak velmi rozšířeno šíření pirátských kopií i na vypálených CD a DVD, případně na flashkách. Pokročilejší pirát si zpravidla nenechá ujít příležitost pochlubit se kamarádům a spolužákům čerstvě staženou pirátskou novinkou a ochotně ji zkopíruje dalším zájemcům. Tím poruší autorská práva, ať už to dělá pro výdělek, či zdarma. Zatímco do poloviny roku 2001 filmové pirátství v ČR pravidelně klesalo až pod 10 %, od té doby zejména v důsledku rozvoje digitálních a informačních technologií, které umožňují velmi rychle, levně a bez ztráty kvality pořizovat a šířit pirátské kopie, úroveň audiovizuálního pirátství neustále roste až na současných více než 55 %.

Zdroj: NOVA

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ulice bojuje proti pirátství:

Ulice bojuje proti pirátství
Ulice bojuje proti pirátství
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka