Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna

16. 02. 2015 | Kultura
Ve čtvrtek 19. února 2015 proběhne na Nové scéně Národního divadla světová premiéra pod hlavičkou souboru Laterny magiky: Podivuhodné cesty Julese Verna. Inscenace s prvky činohry i pohybového divadla čerpá inspiraci z románů slavného spisovatele, zejména z oblíbeného titulu Tajuplný ostrov a současně je holdem průkopníkům filmu a jejich mnohdy naivním pokusům zachytit pohyb a děj na celuloidový pás. Co se stane, když se tým filmařů z počátku 20. století vedený roztržitým režisérem rozhodne zpracovat osudy hrdinů Julese Verna? A co když do natáčení zasáhne sám proslulý autor a jeho autoritativní manželka? V nové inscenaci nahlíží na Vernovo dílo s humorem a nadsázkou režisér David Drábek a tým zkušených tvůrců: dramaturgyně Markéta Bidlasová, scénograf Jakub Kopecký, hudebník Darek Král či kostýmní výtvarnice Simona Rybáková.

Laterna Magika„Už od svého vstupu do Laterny magiky jsem chtěl uvést inscenaci inspirovanou vědeckofantastickými romány Julese Verna, které přinášejí úchvatné i apokalyptické vize budoucnosti,“ říká umělecký šéf Laterny magiky, Zdeněk Prokeš. „Verne se snažil podle svých slov shrnout všechny znalosti zeměpisné, geologické, fyzikální, astronomické, tak jak je shromáždila moderní věda, a zpracovat tak barvitým a poutavým způsobem dějiny světa. Moje generace na jeho fantazii vyrostla, což bylo podpořeno i průkopnickými filmy Karla Zemana, ale mám pocit, že dnešní generace nedoceňuje morální a etický rozměr jeho vizí,“ dodává. Inscenace pro celou rodinu ale nebude poučovat, spíše chce diváky pobavit.

Děj Podivuhodných cest Julese Verna je situován do prvního desetiletí 20. století, do éry pionýrů filmového průmyslu. V jednom z průkopnických ateliérů tohoto ve své době nového a pokrokového média se odehrává natáčení příběhu inspirovaného hrdiny románu Tajuplný ostrov, do kterého zasáhne stárnoucí spisovatel se svou manželkou. V nové inscenaci Laterny magiky se spojuje pohled na několik etap technologického vývoje a stupně vědeckého poznání. Prostředí scény je inspirované skutečným filmovým ateliérem, který jako první prototyp postavil na začátku 20. století Thomas Alva Edison. Ožijí v něm fantastické obrazy a odvážní hrdinové z Vernových příběhů, ale inscenátoři se snažili oprostit od estetiky dobových ilustrací i slavných českých filmů Karla Zemana, který na přelomu 50. a 60. let jako první vernovskou tematiku natáčel. Diváci se mohou těšit na zcela nové pojetí světa jejich oblíbených románových postav i na novou svižnou dějovou linku.

Laterna MagikaV inscenaci vystoupí hosté v hereckých rolích a tanečníci Laterny magiky. V roli spisovatele Julese Verna uvidíme výrazného herce, člena Klicperova divadla v Hradci Králové, Jiřího Zapletala. Sám režisér David Drábek, který v Klicperově divadle působí jako umělecký šéf, slibuje divákům Laterny magiky nevšední zážitek a inscenaci v kostce představuje takto:

„Všechny slogany o našem představení blednou před viděným!
Zúčastněte se holdu slavnému francouzskému fantastovi i celuloidovým snílkům. Naši hrdinové jsou směsicí Georgese Méliése i Eda Wooda.
Paříž roku 1905 není v našem příběhu ohniskem rozmíšek s teroristy, nýbrž odhodlaným zápasem o zfilmování Vernova Tajuplného ostrova.
Všichni jsou tak trochu šílení: režisér stepuje mezi nihilismem a euforií, kameraman je pyroman, asistentka připomíná laskavou vzducholoď.
A herci? Jeden fixovaný na čivavu, druhý zhrzený z rolí mouřenínů a diva do třetice je připravena bojovat za velryby i kvalitní make-up.
Do toho tajemný aquaman a horda pirátů, paviánů a mořské havěti. Majestátný Nautilus, bouří zmítaný balón či hypochondrický papoušek.
A taky rodinná krize manželů Vernových. Život s géniem není zrovna permanentkou pro odběr tureckého medu...
Naším cílem jest SESTROJITI KRASOHLED DO DÁVNÝCH ČASŮ PRO CELOU RODINU. Ne, domácí zvířectvo s sebou do Laterny magiky nevoďte. Ale jinak všechny: tety, bratrance, snoubenky, dědečky, sousedky, spolužáky i dobré domácí duchy.“


Podivuhodné cesty Julese Verna

Scénář: Markéta Bidlasová, David Drábek
Režie: David Drábek
Scéna: Jakub Kopecký
Kostýmy: Simona Rybáková
Hudba: Darek Král
Choreografie: Martin Pacek
Pohybová spolupráce: Henrieta Hornáčková
Světelný design: Daniel Tesař

Premiéra 19. 2. 2015 ve 20.00 na Nové scéně Národního divadla.




Zdroj, foto: Laterna Magika


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna:

Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
Premiéra Laterny magiky Podivuhodné cesty Julese Verna
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !