Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okresní přebor – seriál o fotbalu

16. 09. 2010 | Okresní přebor

„Postup? Nutnost!“

Slavoj Houslice je fotbalový oddíl, který hraje regionální soutěž – OKRESNÍ PŘEBOR. Již dlouhá léta členové a hráči oddílu touží, aby se jejich klub probojoval o úroveň výše a zahrál si soutěž vyšší – krajskou.

 

Zda se jim to povede v nové sezóně, můžete sledovat v novém českém seriálu. Dostanete unikátní možnost nahlédnout do zákulisí průměrného fotbalového oddílu v malé průměrné vesnici s jedním krámem, jednou knihovnou a jednou hospodou. Poznáte, jaké to je vést fotbalový oddíl, spoluprožijete vítězství, prohry, ale také remízy nejen jejich A-mužstva, ale také osobní vítězství, prohry a remízy postav samotných.

 

„Okresní přebor není meta. Okresní přebor je dno.“

 

„Zhruba od osmi let jsem byl hráčem několika fotbalových oddílů na okresní a krajské úrovni. A za tu dobu (dvacet let!) se mi toto výsostně emocemi nabité prostředí dokonale vrylo pod kůži. Také jsem si začal některé postřehy zaznamenávat do krátkých povídek a scénářů, které jsem si pečlivě uschovával do šuplíku,“ popisuje vznik seriálu autor projektu a režisér Okresního přeboru Jan Prušinovský.

 

„Nikdy jsem nebyl příliš spokojen s filmy se sportovní tématikou, tou fotbalovou především. Všechny ty zápletky o tom, že někdo v poslední minutě vstřelí vítězný gól efektním volejem přímo do vinglu (vše ve zpomaleném záběru!), ve mně vyvolávaly smíšené emoce vzteku a smíchu. Skutečnost je přece jiná! Doufal jsem, že se mi podaří tento sport a lidi okolo něj zobrazit nějak – osobněji. Pokusit se alespoň trochu vykreslit atmosféru, kterou jsem zažíval sobotu co sobotu pokaždé v jiné vesnici. Vylíčit, že vstřelit branku je někdy pořádná fuška a upřímná radost je oprávněná, i když se míč do brány odrazí od něčího zadku. A toto jsem si vytyčil jako cíl v samotné režijní koncepci,“ říká režisér.

 

Celý seriál se natáčel na Berounsku (především v obci Lochovice). Do epizodních rolí obsadil režisér výhradně naturščiky, kteří se okolo fotbalu motají (např. všichni rozhodčí, kteří se v seriálu objeví, jsou skutečnými rozhodčími, kteří jinak každý víkend soudcují). Mužstva, která s houslickými hrají, jsou ve skutečnosti tvořeny z  hráčů reálných oddílů, např. Ostrovan Zadní Třebaň, FK Lety, Horymír Neumětely atd.

 

„Dopředu na brejky, vzadu beton!“

 

Má-li se OKRESNÍ PŘEBOR nějak formálně zaškatulkovat, tak svým způsobem navazuje na tradiční český výpravný komediální seriál (něco jako Chalupáři…). Je to typ seriálu, který dnes z televizních obrazovek takřka vymizel. To však neznamená, že jde o nějakou nostalgii. Naopak ve své podstatě jde o seriál aktuální a přináší i řadu problémů, které jsou nejen pro současný fotbal, ale i pro život na vesnici signifikantní. Nejde však o žádnou sociologickou sondu. Naopak. Okresní přebor sází na humor, a to často černý a výstřední. Opírá se přitom o nezaměnitelnou atmosféru venkovských zápasů na čerstvě posekaném trávníku, která se mísí s vůní opékaných buřtů a pokřikem přiopilých fanoušků oddílu (není to žádný stadiónový řev, protože fanoušků Slavoje příliš není).

 

„Kromě důsledného líčení atmosféry byl kladen důraz především na výkony hlavní herecké pětice, kterou jsem pro tento seriál vybíral více než pečlivě,“ říká Jan Prušinovský.

 

„Nulaosum předsedo.“ – „Já vim.“

 

Luděk Sobota v roli předsedy oddílu Václava Orla se po dlouhé době představuje v roli charakterní. Jeho Václav Orel je přirozená, respektuhodná postava stárnoucího fotbalového funkcionáře, kterou všichni ctí.

 

„Hnátek byl úplnej debil!“ – „Ale měl licenci.“

 

Ondřej Vetchý jako Jirka Luňák představuje typ fotbalového fanatika. Spíše podprůměrný hráč se po smrti legendárního trenéra Hnátka ujme osiřelého mužstva a stane se trenérem. Luňák je posedlý fotbalovými trendy a taktikami, které se mužstvu snaží zprostředkovat pomocí tabule a omyvatelných fixek. Fotbal je pro něj vlastně smyslem veškerého bytí.

 

„Dyť si v tý druhý lize sehrál pět sezón.“ – „Dyť řikám. Pět zápasů za pět sezón.“

 

Jeho nejlepší kamarád Jarda Kužel v podání Davida Novotného je naopak líný pecivál s problémovou životosprávou, který žije ze své bývalé slávy (před mnoha lety několikrát střídal v druhé lize).

 

Funkcionáře Orla doplňují dva odlišné bafuňářské typy.

 

„Vrátim ti tvůj základní vklad. Čestně…“

 

Pokladník Ludvík Hovorka, kterého zhmotňuje herec Činoherního klubu Pavel Kikinčuk, představuje personu která jakoby vypadla z románů Karla Poláčka či legendárních divadelních inscenací Ladislava Smočka. Prostě pokladník, závislý na výherních automatech.

 

„Pjoč?“ –„Pjoto vole.“

 

Klubový terapeut Adolf Větvička je občanským povoláním zvěrolékař. Je to typický tmel party, zdatný motivátor a venkovský volnomyšlenkář. To, že má vadu řeči a za celou sezónu nesundá z hlavy kovbojský klobouk (až na jednu čestnou výjimku), na věci nic nemění. Větvičku ztvárnil člen souboru Divadla Na zábradlí Leoš Noha.

 

Kromě této základní pětice se v seriálu ještě pravidelně objevují Pavel Nečas (místní podnikatel Luboš Matějka), Jaroslava Pokorná (vdova po trenéru Hnátkovi), Tatiana Vilhelmová (její neteř Ilonka), Ladislav Hampl (Jarmil Hubáček, křídelní útočník Slavoje). V každém z dílů se objevuje i dvojice skalních fanoušků v podání neherců Oldřicha Limporta a Emila Pavlíčka.

 

„Nakopávaný balóny sklepáváme do stran.“

Realizační tým Okresního přeboru je tvořen základní osou, v níž je producent Ondřej Zima, kameraman Petr Bednář, zvukař Matěj Matuška a střihač Otakar Šenovský. V seriálu OKRESNÍ PŘEBOR tým doplnili ještě dramatik Petr Kolečko (zdatný fotbalista–teoretik), jenž pomáhal některé epizody napsat, a Jakub Kohák, který nejenže přijal v seriálu hereckou úlohu brankáře Káji, ale také dva díly z pozice hosta režíroval.

 

„Je třeba říct, že jsme byli přesvědčeni, že se tento seriál bude líbit především mužům. Hlavně mužům-fotbalistům. Po několika testovacích projekcích jsme však překvapivě zjistili, že seriál se bude zřejmě nejvíce líbit manželkám mužů-fotbalistů,“ uzavírá Jan Prušinovský.

 

Zdroj: NOVA

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Okresní přebor – seriál o fotbalu:

Okresní přebor – seriál o fotbalu
Okresní přebor – seriál o fotbalu
Okresní přebor – seriál o fotbalu
Okresní přebor – seriál o fotbalu
Okresní přebor – seriál o fotbalu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !